Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2010 16:09 - Един текст на Милена Фучеджиева за в-к Уикенд
Автор: aquarius Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1644 Коментари: 1 Гласове:
3



Новините са за това за да се калява воля. Тоест да бъдат четени без да се ядосваш. Защото добри новини няма, а само такива, които създават желание да бъде основана малка, сплотена, терористична организация тип «Робин Худ». Да, количествените натрупвания се превръщат в качествени и човек се размечтава да има юмрук голям колкото Витоша за да го стовари върху….себе си. Да се саморазмаже за да не гледа самоунижението на българския народ. Саморазмазването е последица от срам съчетан с невъзможност нищо да промениш.

Какво ме накара тази майска сутрин да се почувствам така свежа и изпълнена с оптимизъм? Новината, че убиецът на Кембъла ще лежи две години след като първо му е дадена условна присъда, заменена в последствие с реална. Браво! Трябва да уточня, че нямам идея кой е Кембъла освен, че е известен с нещо, Бог да го прости. С какво не знам, нито съм го чела, нито чувала, нито виждала. Някак съм го пропуснала в този гъсто населен български звезден небосклон. При толкова звезди с такива световни постижения като песен изпята пред няколкостотин души, диск издаден в няколкостотин екземпляра, книга издадена в хиляда, прочетена от 999, модна колекция, която иска да я носи само моделиерката и няколко нейни приятелки, и т.н., да не продължавам, Кембъла съм го пропуснала. А докато разбера кой е, той взел че загинал в катастрофа. Но явно човекът не е кой да е за доста българи, защото виновникът за смъртта му ще лежи в затвора.

В такъв момент не е възможно да не се впечатлиш от овчата примиреност на обществото, както и от мълчанието на държавата в лицето на Първанов и Станишев по това време по отношение на двойните стандарти в присъдите към шофьори-убийци. За себе си няма да говоря, за мен е достатъчно да виждам из медиите размазаната усмивка на господин «Сто идиотки«, за да знам, че каквото е било, то пак ще бъде и Е.

По времето на комунизма иначе не лошия човек «Сто идиотки» уби двама души - не наведнъж, а един след друг, в различни катастрофи - и си е напълно окей. Във вече узряващия капитализъм талантливото руско момченце с изящни кичури и здрава българска булка, Стависки, уби един човек и разби живота на друг и също си е напълно окей. Явно политическата система няма грам значение.

Сигурна съм, че спомените ще ги преследват цял живот, и така трябва да бъде. А ако не ги преследват, призраците на убитите живеят в останалите живи и някои от нас имат грижата светлото настояще на убийците да бъде навестявано от неприятното им минало.

Звездата Стависки, лице на кампания срещу шофирането пил, убива момче на 24 години и осакатява завинаги момиче на осемнайсет. Но те са никой, те не са известни, те не са световни шампиони по нищо друго освен по лош късмет. Толкова лош късмет, че пиарите на Стависки за момент дори се опитаха едва ли не да кажат, че момичето е курва, а загиналият боклук, и как да се жертва такъв гении като Стависки заради толкова лош човешки материал.

Петър Петров и Мануела Горсова са хора с трагично лошия късмет да са се родили в България. Зад тях не стоят цели телевизии начело с известни журналистки, които да провеждат масирана пиар кампания в полза на юношата бледен от братска Русия. Зад тях стоят оскотели родители от мизерията на съществуванието им в България закичена с финалния венец за смъртта на детето им. Зад тях стои и идиотът-баща на Мануела Горсова, който с престъпно безотговорното си поведение улесни измъкването на Стависки от възможността за затвор. Разбира се, тогава пиарите на Стависки направиха всичко възможно за да изкарат нещастника Горсов демон, а Стависки, пострадал ангел. И в крайна сметка това проработи. И се случи чудо. ГОРСОВ ПОЛУЧИ ПО-ГОЛЯМА УСЛОВНА ПРИСЪДА ОТ СТАВИСКИ. Бащата на пострадалото завинаги момиче, крадецът, се оказа еднакво голям престъпник с убиеца Стависки. Абсолютно разбиващо. Не е нужно да си Айнщайн за да знаеш, че българския народ е овчи. Този народ е свободен да ме мрази колкото иска, затова, че го наричам овчи, но това е истината и друга няма. Чуха се някакви немощни протести от страниците на вестниците и с това се приключи.

Талантът и известността не могат да освобождават убийци от отговорност. Нито пък да вкарват хора в затвора. Случаят с Кембъла също е двоен стандарт, или може би не е? Може би този път съдебната система не се е поддала на натиска на медиите и на обществото и е наложила справедлива присъда. Тя, системата, е адски податлива, да не кажа дащна. Да бъде наречена «високо платена проститутка» е обида за проститутките, които в крайна сметка не вредят на никой освен на себе си.

Къде бяха Станишев и Първанов когато изящното руско момче беше оставено на свобода и по този начин беше спасена И сексуалната му ориентация? Кой подари Хамъра на световните шампиони? Държавна агенция. Не коя да е, а АГЕНЦИЯТА ЗА МЛАДЕЖТА И СПОРТА. На практика тази агенция е съучастник в убийство на български младеж. Защо убиецът на Кембъла ще лежи в затвора, а Максим Стависки ще си живее живота в Русия? Докога България ще е мъртва зона за каквато и да било справедливост? Знам отговора, но няма да го кажа, защото знам, че и вие го знаете. Живейте с него, със Стависки и човекът «Сто идиотки». Това е ваша действителност. Това е ваш избор.




Гласувай:
3



Предишен постинг

1. bovari - ...
16.05.2010 16:51
Кембъла беше мислещ българин. Това го правеше различен от масата. Той негодуваше срещу псевдо-културтрегерите, които правиха възможно оглупяването на народа.
Резултатът е налице.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aquarius
Категория: Лични дневници
Прочетен: 41924
Постинги: 12
Коментари: 20
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031